Pertama ialah kulit kayu manis. Ia berasal daripada Sri Lanka dan digunakan untuk mengumis. Kulit kayu manis ini juga diguanakan sebagai serbuk. Kedua ialah buah pelaga.Walaupun buah pelaga untuk perisa makanan, ia juga boleh dibuat teh. yang ketiga ialah ketumbar. Rempah ini berasal daripada Eropah Selatan,Afrika Utara dan Asia barat. Rempah-rempah ini boleh digunakan dalam masakan kari dengan mengumis. Harga pasaran ialah $1 untuk paket yang tidak terlalu besar. Yang keempat ialah jintan manis. Harga pasaran juga $1 untuk satu paket.Jintan manis ini boleh digunakan dalam masakan rendang ayan atau daging. Semua empah ratus yang telah dikatakan ialah bahagian kering.
Bahagian yang basah ialah seperti berikut. Pertama ialah bunga kantan. Bunga ini boleh digunakan sebagai hiasan atau dalam masakan melayu seperti laksa. Harga pasaran ialah $1 untuk sekuntum bunga kantan. Kedua ialah lengkuas. Lengkuas selalu digunakan dalan Asia Tenggara. Rupanya hampir sama dengan halia. Lengkuas selalu digunakan dalam masakan pedas seperti laksa penang. Harga pasarannya ialah 3-4 batang untuk $0.70 ataupun lebih.Ketiga ialah daun salam. Daun salam juga boleh digunakan sebagai ubat. Ia digunakan dalam masakan lemak untuk lontong. Yang keempat ialah daun pandan. Harga pasarannya ialah $1 untuk 3-4 batang. Itulah beberapa rempah retus yang telah diketengahkan.
No comments:
Post a Comment